Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024

Τέλος το μυστήριο: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Πιστεύουμε ότι επιτέλους βρήκαμε την απάντηση...»

Ιστορική στιγμή !

2 Ιουλίου 2024 11:25
Τέλος το μυστήριο: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Πιστεύουμε ότι επιτέλους βρήκαμε την απάντηση...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για αιώνες, η τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρέμενε ένα από τα πιο αινιγματικά και γοητευτικά μυστήρια στον κόσμο της αρχαιολογίας.

Τον Ιούνιο του 323 π.Χ., ο περίφημος Μακεδόνας βασιλιάς Αλέξανδρος ο Μέγας πέθανε στη Βαβυλώνα σε ηλικία 32 ετών.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Κανείς δεν το περίμενε αυτό: Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε - «Είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα, στην... »

Η αιτία του μυστηριώδους θανάτου του παραμένει άγνωστη με βεβαιότητα μέχρι σήμερα, με θεωρίες που κυμαίνονται από ελονοσία έως τυφοειδή πυρετό και δηλητηρίαση.

Αλλά εξίσου μυστηριώδης με την αιτία του θανάτου του είναι και η τοποθεσία του χαμένου τάφου του.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι αρχικά θάφτηκε στη Μέμφιδα με εντολή ενός από τους στρατηγούς του, του Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρος. Στη συνέχεια, γύρω στο 300 π.Χ., ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μεταφέρθηκε, σχεδόν σίγουρα στην Αλεξάνδρεια - αλλά μέχρι σήμερα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πού ακριβώς.

Δύο σύγχρονοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, ίσως έλυσαν επιτέλους αυτό το πανάρχαιο αίνιγμα για το πού θάφτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο συγγραφέας του βιβλίου The Lost Tomb of Alexander the Great (Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου) Dr. Andrew Michael Chugg και η αρχαιολόγος Liana Souvaltzi πιστεύουν ο καθένας τους ότι έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ στην απάντηση.

Υπάρχουν πολύ περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον χαμένο τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από ό,τι σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με το National Geographic, οι σύγχρονοι ιστορικοί συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι ο αρχαίος βασιλιάς θάφτηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Όταν πέθανε σε ηλικία 32 ετών, οι σύμβουλοί του αρχικά τον έθαψαν στη Μέμφιδα της Αιγύπτου πριν αποφασίσουν για την Αλεξάνδρεια.

Μέγας Αλέξανδρος

Ο τάφος του έγινε τόπος λατρείας, αν και μια περίοδος σεισμών και ανόδου της στάθμης της θάλασσας απειλούσε όλο και περισσότερο την πόλη. Επέζησε, ωστόσο, και χτίστηκε πάνω του για αιώνες.

Το 2019, η Καλλιόπη Λημναίου-Παπακώστα, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Έρευνας του Αλεξανδρινού Πολιτισμού, κατάφερε να σκάψει κάτω από τη σημερινή Αλεξάνδρεια και έκανε τεράστια πρόοδο στην εύρεση του τάφου του ηγεμόνα.

«Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκαν τα αρχικά θεμέλια της Αλεξάνδρειας», δήλωσε ο αρχαιολόγος Fredrik Hiebert. «Ανατρίχιασα όταν το είδα».

Αν και ήταν ένα πολλά υποσχόμενο άλμα προς τα εμπρός, ο τάφος του Αλεξάνδρου δεν είχε βρεθεί ακόμη. Σ

Σύμφωνα με το Ancient Origins, το σώμα του εξαφανίστηκε όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την ειδωλολατρική λατρεία το 392 π.Χ. Δύο ανταγωνιστικές θεωρίες των Chugg και Souvaltzi, ωστόσο, μπορεί να έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ.

Σύμφωνα με την Express, η Σουβαλτζή πίστευε ότι η επιθυμία του Αλέξανδρου να ταφεί στο ναό του αιγυπτιακού θεού Αμμωνα Ραν είχε εκπληρωθεί - γεγονός που την οδήγησε να ζητήσει άδεια για ανασκαφές στην Όαση της Σίβα το 1984. Οι αιγυπτιακές αρχές της το παραχώρησαν το 1989.

Αυτό που βρήκαν ήταν αγάλματα λιονταριών, μια είσοδο και έναν ελληνιστικό βασιλικό τάφο 5.651 τετραγωνικών μέτρων. Πίστευε ότι τα γλυπτά και οι επιγραφές, που αναφέρονταν στη μεταφορά ενός σώματος, γράφτηκαν από τον διάσημο σύντροφο του Αλεξάνδρου Πτολεμαίο.

Τότε, δήλωσε: «Δεν έχω καμία επιφύλαξη για το αν πρόκειται για τον τάφο του Αλεξάνδρου... Θέλω κάθε [συμπολίτης μας] να αισθάνεται υπερήφανος, γιατί ελληνικά χέρια βρήκαν αυτό το πολύ σημαντικό μνημείο».

Αν και το 1995 ανακοινώθηκε ότι ο τάφος του αρχαίου βασιλιά είχε τελικά βρεθεί, η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να σταματήσει τις ανασκαφές - καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν μεγάλες. Η Σουβαλτζή συνεχίζει να αγωνίζεται για να συνεχίσει την ανασκαφή της, καθώς τα τελευταία ευρήματα του Chugg έχουν γίνει ελπιδοφόρα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share