Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024

Μετά τα Χρυσά Μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου σειρά έχει το Παρίσι

25 Ιουνίου 2024 12:06
Μετά τα Χρυσά Μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου σειρά έχει το Παρίσι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τίτλους και μετάλλια επέστρεψαν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2024 στην Ρώμη οι Red Bull αθλητές Díaz, Duplantis, Thiam, Warholm, Iapichino και Ehammer.

Ο Jordan Díaz, ο Armand Duplantis, η Nafissatou Thiam και ο Karsten Warholm, αθλητές της Red Bull, κατέκτησαν τίτλους στη Ρώμη στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το μεγάλο αθλητικό γεγονός φέτος το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Λίγο μετά την απόκτηση της ισπανικής υπηκοότητας το 2022, ο αθλητής του Τριπλούν Díaz κατέριψε το εθνικό ρεκόρ κατακτώντας στην πορεία τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο, πετυχαίνοντας ένα τεράστιο ρεκόρ στην Ιταλία. Αφού προηγήθηκε στα προκριματικά με 17.52μ, ο Díaz διακρίθηκε στον τελικό της προηγούμενης Τρίτης, επιτυγχάνοντας άλματα 17.56μ, 17.82μ και 17.96μ στις τέσσερις πρώτες του προσπάθειες, που τον τοποθέτησαν στη δεύτερη θέση πίσω από τον Pedro Pichardo.

Μετά τα Χρυσά Μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου σειρά έχει το Παρίσι

Με τον Πορτογάλο να προηγείται με 18.04μ, ο Díaz έκανε το τεράστιο 18.18μ - που μόνο ο Βρετανός Jonathan Edwards (18.29μ) και ο Αμερικανός Christian Taylor (18.21μ) έχουν ποτέ ξεπεράσει - στον πέμπτο γύρο, για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο για την Ισπανία, με τον Pichardo να κατακτά το αργυρό μετάλλιο και τον Γάλλο Thomas Gogois την τρίτη θέση.

«Για αυτό έχουμε προπονηθεί και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Βλέποντας τον Pichardo να πηδάει 18 μέτρα ήταν κίνητρο για να «εκτοξευθώ» ακόμα πιο μακριά, γιατί κανείς δεν ήρθε σε αυτά τα πρωταθλήματα για να τερματίσει δεύτερος ή τρίτος. Νόμιζα ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να πηδήξω 18 μέτρα, αλλά τώρα που το έκανα, αισθάνομαι ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.» δήλωσε ο 23χρονος Díaz μετά την εντυπωσιακή του επίδοση.

Ο Σουηδός Duplantis ήρθε στο άλμα επί κοντώ με στόχο να θέσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά αρκέστηκε στον τρίτο του ευρωπαϊκό τίτλο αφού πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 5.65μ, 5.82μ, 5.92μ, 5.97μ και ένα ρεκόρ πρωταθλήματος στα 6.10μ, νικώντας τους Emmanouil Karalis από την Ελλάδα και τον Ersu Şaşma από την Τουρκία.

«Ο κύριος στόχος ήταν να βγω εκεί έξω και να πάρω το τρίτο μου χρυσό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το ύψος, δεν σκεφτόμουν πραγματικά ότι προσπαθούσα για το παγκόσμιο ρεκόρ σήμερα. Δεν ήταν μέρος του σχεδίου. Μετά τα 6.10μ, υπήρχε απλά πάρα πολλή ενέργεια. Κοίταξα τους γονείς μου και είχαμε την ίδια ιδέα, είπαμε «είναι απλά διασκέδαση!», είπε ο 24χρονος Σουηδός, μετά τη λήξη του αγώνα.

Η Βελγίδα Thiam ήταν η καλύτερη στο έπταθλο γυναικών κερδίζοντας τον τρίτο της ευρωπαϊκό τίτλο με νέο ρεκόρ πρωταθλήματος 6848 πόντων, ξεπερνώντας την Γαλλίδα Auriana Lazraq-Khlass, που κατέκτησε το αργυρό και την συμπατριώτισσά της Noor Vidts, που πήρε το χάλκινο με προσωπικό ρεκόρ.

Η Thiam, 29 ετών, που πέτυχε προσωπικό ρεκόρ 2:11:79 στα 800μ, δήλωσε σχετικά: «Ήμουν πολύ νευρική την πρώτη μέρα. Αισθάνθηκα ότι ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό που ένιωσα το στομάχι μου. Αισθάνθηκα σαν να είμαι 16 χρονών ξανά, οπότε χαίρομαι που έκανα την πρώτη μου εκκίνηση της σεζόν εδώ στο μεγάλο πρωτάθλημα.».

Ο Νορβηγός Warholm κέρδισε επίσης τον τρίτο του ευρωπαϊκό τίτλο στα 400μ εμποδίων ανδρών αφού πέτυχε χρόνο ρεκόρ πρωταθλήματος 46.98 δευτερόλεπτα, νικώντας τον Ιταλό Alessandro Sibilio και τον Σουηδό Carl Bengtström.

«Όποτε μπαίνω στην πίστα, θέλω να πετύχω τους στόχους μου, αλλά και ο Sibilio είχε πολύ καλό αγώνα. Είδα τους Ιταλούς να έχουν μια εξαιρετική σεζόν χάρη σε αυτά τα πρωταθλήματα, οπότε ήξερα ότι έπρεπε να παλέψω πολύ σκληρά. Το πλήθος τρελαινόταν και απολαμβάνω αυτή την ατμόσφαιρα.», περιέγραψε ο 28χρονος Warholm.

Η Iapichino ενθουσίασε το Ιταλικό κοινό την Τετάρτη το βράδυ, τελευταία ημέρα των αγώνων, κατακτώντας το πρώτο της ευρωπαϊκό μετάλλιο στους ενήλικες, χάρη σε ένα τελευταίο άλμα στα 6.94μ που της χάρισε το αργυρό πίσω από την πρωταθλήτρια Malaika Mihambo από τη Γερμανία, με την Πορτογαλίδα Agate de Sousa να παίρνει το χάλκινο.

Ο Ελβετός πολυτάλαντος Ehammer πρόσθεσε στη συλλογή του ένα χάλκινο μετάλλιο στο μήκος, αφού είχε κερδίσει το ασημένιο στο δέκαθλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2022 στο Μόναχο. Ο Ehammer έκανε ένα σταθερό σετ έξι έγκυρων αλμάτων στον τελικό του Σαββάτου, με το τρίτο του άλμα στα 8.31μ να τον κατατάσσει στην τρίτη θέση, πίσω από τον δικό μας Έλληνα πρωταθλητή, Μιλτιάδη Τεντόγλου, και τον Ιταλό Mattia Furlani.

 

Sports

Ροή ειδήσεων

Share