Μουσακάς με κιμά και μπεσαμέλ στο Air fryer: Θεσπέσιος και λαχταριστός, έτοιμος στο πι και φι
Ένα γαστρονομικό «ποίημα»!
3 Ιουνίου 2024
12:08
![Μουσακάς με κιμά και μπεσαμέλ στο Air fryer: Θεσπέσιος και λαχταριστός, έτοιμος στο πι και φι](https://www.athensmagazine.gr/photos/w_800px/articles/202406/paradosiakosmousakas_airfryer.jpg)
Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή στο air fryer για να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας μουσακά με μπεσαμέλ και κιμά! Ένα ζουμερό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για 2 άτομα.
Με την ευκαιρία, δείτε: Κέικ σοκολάτας στο air fryer: Αφράτο και λαχταριστό, έτοιμο στο τσακ μπαμ
Συνταγή
Για τα λαχανικά
- 1 πατάτα , μεγάλη
- 1 μελιτζάνα, μεγάλη
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- αλάτι
Για τον κιμά
- 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα, 1 φορά περασμένο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 40 γρ. κόκκινο κρασί
- 150 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- ¼ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- ⅛ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 15 γρ. ηλιέλαιο
- 15 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 150 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
- ⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 20 γρ. κεφαλοτύρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 30 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
- ελαιόλαδο, για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να σφίξει το μείγμα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κεφαλοτύρι.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 150°C.
- Αλείφουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10x20 εκ. με ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε μια στρώση από πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
- Τοποθετούμε μια στρώση από μελιτζάνες και ρίχνουμε από πάνω τον μισό κιμά.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλη μία φορά ώστε να έχουμε συνολικά 2 στρώσεις από πατάτες, μελιτζάνες, κεφαλοτύρι και κιμά.
- Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον κάδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε τη φόρμα από τον κάδο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με μαϊντανό.