Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024

Μουσακάς με κιμά και μπεσαμέλ στο Air fryer: Θεσπέσιος και λαχταριστός, έτοιμος στο πι και φι

Ένα γαστρονομικό «ποίημα»!

3 Ιουνίου 2024 12:08
Μουσακάς με κιμά και μπεσαμέλ στο Air fryer: Θεσπέσιος και λαχταριστός, έτοιμος στο πι και φι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει μία πεντανόστιμη συνταγή στο air fryer για να φτιάξουμε τον αγαπημένο μας μουσακά με μπεσαμέλ και κιμά! Ένα ζουμερό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για 2 άτομα.

Με την ευκαιρία, δείτε: Κέικ σοκολάτας στο air fryer: Αφράτο και λαχταριστό, έτοιμο στο τσακ μπαμ

Συνταγή

Μουσακάς με κιιμά και μπεσαμέλ στο Air fryer

Για τα λαχανικά

  • 1 πατάτα , μεγάλη
  • 1 μελιτζάνα, μεγάλη
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • αλάτι

Για τον κιμά

  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα, 1 φορά περασμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 40 γρ. κόκκινο κρασί
  • 150 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ⅛ ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 15 γρ. ηλιέλαιο
  • 15 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 150 γρ. γάλα πλήρες
  • 1 κρόκο, από μεσαίο αυγό
  • ⅛ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 20 γρ. κεφαλοτύρι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 30 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • ελαιόλαδο, για τη φόρμα

Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
  • Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να σφίξει το μείγμα.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κεφαλοτύρι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 150°C.
  • Αλείφουμε ελαφρώς με ένα πινέλο μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 10x20 εκ. με ελαιόλαδο.
  • Τοποθετούμε μια στρώση από πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
  • Τοποθετούμε μια στρώση από μελιτζάνες και ρίχνουμε από πάνω τον μισό κιμά.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλη μία φορά ώστε να έχουμε συνολικά 2 στρώσεις από πατάτες, μελιτζάνες, κεφαλοτύρι και κιμά.
  • Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον κάδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφαιρούμε τη φόρμα από τον κάδο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με μαϊντανό.
 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share