Τυρόπιτα της μαμάς χωρίς φύλλο... σκέτο όνειρο για την Πρωτοχρονιά
Μια ξεχωριστή συνταγή

Ψάχνετε για μια συνταγή, η οποία θα σας χρησιμεύσει ως ιδανικό ορεκτικό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Το Athensmagazine.gr σας προτείνει μια τυρόπιτα… σκέτο όνειρο, σε μια απόλυτα μαμαδίστικη συνταγή χωρίς φύλλο.
Πρόκειται για μια πανεύκολη σφολιάτα, η οποία θα σας αποζημιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μιας και η τυρόπιτα δεν πρέπει να λείπει σε κανένα γιορτινό γεύμα, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε και τη λαχταριστική Σαρικόπιτα.
Υλικά
2 κούπες αλεύρι
2 φρέσκα αυγά
400 γρ. φέτα
1 φλιτζάνι λάδι
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 πρέζα αλάτι
Λίγο πιπέρι
Νερό
1 κ.σ baking powder
Εκτέλεση
Χτυπάμε μέσα σε μια λεκάνη το γιαούρτι, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός.
Θρυμματίζουμε τη φέτα και την ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε μαζί με το baking powder σιγά-σιγά στο μείγμα φροντίζοντας παράλληλα να ανακατεύουμε καλά.
Αν το μείγμα βγει λιγάκι σφιχτό προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο και ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι το μείγμα, φροντίζοντας να το στρώσουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180ο για περίπου 50 λεπτά.
Όταν η πίτα ροδίσει είναι έτοιμη για... κατανάλωση.
Τυρόπιτα Γιαννιώτικη... με ένα μυστικό!
Το Athensmagazine.gr θα σας προτείνει μια λαχταριστή και εύκολη συνταγή. Φτιάξτε ξεχωριστή Γιαννιώτικη τυρόπιτα και θα μας θυμηθείτε!
Τυρόπιτα: Δείτε υλικά και εκτέλεση
Υλικά
- 1 ταψί 33 cm
Για το ζυμάρι
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300-350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξύδι
- 1 τσιμπιά αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ ανθότυρο
- 200 γρ φέτα
- κρέμα
Για την κρέμα
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 200 ml γάλα
- 10 γρ βούτυρο
- 1 αυγό
- λίγο μοσχοκάρυδο
- νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξύδι, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά και ξεκινάμε το ζύμωμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό ως να πάρουμε ένα ζυμάρι μαλακό που δεν κολλάει στα χέρια.
- Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα, πασπαλίζουμε τον πάτο του σκεύους μας με λίγο αλεύρι και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο.
- Μόλις ζεσταθεί χωρίς να κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μια τσιμπιά αλάτι.
- Ανακατεύουμε γρήγορα να μην μας πιάσει από κάτω μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε να μην κάνει κρούστα.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το αυγό.
- Ανακατεύουμε γρήγορα μην μας ψηθεί το αυγό. Η κρέμα είναι έτοιμη!
- Σε ένα μπολ έχουμε θρυμματίσει την φέτα και το ανθότυρο. Προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Λαδώνουμε το ταψί μας.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αλεύρι ή νισεστέ. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε ελαφρώς με το χέρι. Πασπαλίζουμε και την ζύμη με νισεστέ.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη το φύλλο όσο λεπτό θέλουμε. Μπορεί να χρειαστεί να πασπαλίσουμε με αλεύρι το φύλλο αρκετές φορές.
- Διπλώνουμε ελαφρώς την μια άκρη. Να είναι διπλό εκεί το φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε κατά μήκος του διπλωμένου φύλλου τρεις τέσσερις κουταλιές από την γέμιση.
- Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου, αφού πρώτα το βρέξουμε περιμετρικά με λίγο νεράκι για να κολλήσει και να μην ανοίξει.
- Τυλίγουμε μέχρι να πάρουμε ένα ρολό.
- Τοποθετούμε τα ρολά περιμετρικά στο ταψί κάνοντας σαλιγκάρι μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Λαδώνουμε καλά τα ρολά μας και ραντίζουμε με νεράκι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC ως να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.
Πηγή: cookpad.com