«Μπαμπάτσικη» κιμαδόπιτα με γιαούρτι, μετσοβόνε και μπούκοβο
Μερακλίδικη συνταγή

Αυτή η κιμαδόπιτα με το φύλλο Βηρυτού συνδυάζει τη δροσιά του γιαουρτιού με την πικάντικη γεύση του μπούκοβου και είναι για τους μερακλήδες. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για την ανοιχτή τυρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και γιαούρτι.
Υλικά
- 250 ml νερό
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό
- 15 γρ. αλάτι
- 520 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 κρεμμύδια ξερά μικρά (ψιλοκομμένα)
- 1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
- 1 κουτ. γλυκού σουμάκ
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 50 ml λευκό κρασί
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
Αυτή η κιμαδόπιτα με το φύλλο Βηρυτού συνδυάζει τη δροσιά του γιαουρτιού με την πικάντικη γεύση του μπούκοβου και είναι για τους μερακλήδες.
Εκτέλεση
- Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σοτάρουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το σκόρδο, προσθέτουμε το σουμάκ και τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε αλάτι και πάπρικα και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του κιμά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στο μίξερ με φτερό, βάζουμε τα άλευρα με το νερό, το αλάτι και 60 γρ. λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ελαστικό ζυμάρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30΄. Κόβουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και κάνουμε μπαλάκια. Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 15΄ ακόμη.
- Ανοίγουμε με τον πλάστη στον πάγκο, με λιωμένο βούτυρο στην επιφάνεια του ζυμαριού σε μικρούς δίσκους και τα ξεκουράζουμε ξανά όλα μαζί για 15΄. Ανοίγουμε στον πάγκο ξανά με τον πλάστη το ζυμάρι με αρκετό βούτυρο και στη συνέχεια με τα χέρια μας τραβάμε προσεκτικά τις άκρες (προσοχή, πάντα τα χέρια μας «βρεγμένα» με βούτυρο ή ελαιόλαδο) και τεντώνουμε.
- Σηκώνουμε τη ζύμη να παίρνει αέρα μέχρι να ανοίξει ένα μεγάλο φύλλο. Βάζουμε τη μισή γέμιση και τυλίγουμε σε φάκελο. Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο ένα δεύτερο φύλλο και βάζουμε στη μέση τον φάκελο και ξανατυλίγουμε. Κάνουμε το ίδιο και στα άλλα 2 ζυμάρια με την υπόλοιπη γέμιση. Είναι σημαντικό να έχουν τα φύλλα μας μέσα και έξω αρκετό λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε πλάι πλάι τους 2 φακέλους στο ταψί με λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
Μελιτζανοσαλάτα του Αγίου Όρους: Η συνταγή της Καθαράς Δευτέρας που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας
Η μελιτζανοσαλάτα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αλοιφές, ιδίως για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έτσι βρήκαμε την καλύτερη συνταγή. Με την ευκαιρία, δείτε γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα.
Η μελιτζανοσαλάτα συνοδεύει τα κυρίως πιάτα, δίνοντάς τους μια έξτρα ονειρεμένη γεύση και, αν και για τους περισσότερους είναι ένα πιάτο που ενώνει τις παρέες σε μια ταβέρνα, η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα πιάτο που πολλοί φτιάχνουν στο σπίτι για τα κυριακάτικα τραπέζια.
Για να έχει κανείς το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα, πρέπει να γνωρίζει και τα μυστικά του πιάτου και εδώ, έχουμε την καλύτερη αρωματική αγειορείτικη μελιτζανοσαλάτα που θα σε συνεπάρει.
Τη συνταγή βρήκαμε από τον chefΓιώργο Τσούλη
Συνταγή για αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 30 ml μηλόξυδο
- 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές Φλωρίνης με ένα μυτερό μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σάρκα σε ένα ψιλό σουρωτήρι, το αλατίζουμε και το πιέζουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του. Τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο ξύλο κοπής, τις ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε και τη σάρκα από τις μελιτζάνες επάνω στο ξύλο, το ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε με τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
- Μεταφέρουμε το μείγμα μελιτζάνας-πιπεριάς σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε την Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε με φρεσκοψημένες τορτίγιες.
Tip: Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε να κάψουμε τις μελιτζάνες στο μάτι για να βγάλουν καπνιστό άρωμα. Προσοχή, πρέπει να σουρώσουμε τη σάρκα τους για να μην είναι πικρή.