Καρμπονάρα της Σαρακοστής: Συνταγή για την αγαπημένη σας μακαρονάδα σε νηστίσιμη εκδοχή
Η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη και από την κλασική

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν μπορεί να είναι απολαυστική; Πεθυμήσατε μια καρμπονάρα, ενώ τηρείτε τη νηστεία της Σαρακοστής; Με την ευκαιρία, δείτε την νηστίσιμη συνταγή για μακαρόνια με κιμά.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τη στερηθείτε! Σας παρουσιάζουμε σήμερα τη νηστίσιμη, αλλά εξίσου νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου πιάτου.
Η καρμπονάρα είναι ένα πιάτο-μύθος της ιταλικής κουζίνας για τους καλοφαγάδες, γεμάτο ενδιαφέρουσες αντιθέσεις, παρά την απλότητα της σύνθεσης της. Η συγκεκριμένη νηστίσιμη εκδοχή της, μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά θα σας κερδίσει με την πλούσια γεύση της και σίγουρα θα την απολαύσετε χωρίς τύψεις, καθώς έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από την κλασική εκδοχή της.
Υλικά
- 1 πακέτο μακαρόνια
- 3 κούπες φυτική κρέμα
- 400 γρ μανιτάρια
- 4 κ. σούπας κορνφλάου διαλυμένο σε 6 κ.σούπας νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιππέρι
- λίγο φυτικό τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
- Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια σε ένα τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη φυτική κρέμα με το κορν φλάουρ και την βράζουμε μέχρι να πήξει ελαφριά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε την σάλτσα μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάει παντού.
- Τα σερβίρουμε και ρίχνουμε από πάνω αν θέλουμε το τριμμένο φυτικό τυρί.
Από τα χεράκια της γιαγιάς: Αυτά είναι τα πιο λαχταριστά μακαρόνια με κιμά όπως τα φτιάχνουν στο χωριό
Κανείς δεν μπορεί να πει όχι σ’ ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά. Είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα φαγητά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η παρακάτω συνταγή από τα χεράκια της γιαγιάς απογειώνει αυτό το κλασικό φαγητό, με μερικές συμβουλές κατευθείαν από το χωριό, για να τα φτιάξετε λαχταριστά.
Με την ευκαιρία, δείτε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που «λασπώσουν» τα μακαρόνια.
Υλικά
- 700 γρ σπαγγέτι
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκ. Σκόρδο
- 1 κ.τ.σ πελτέ τομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 600 γρ τομάτα κον κασέ ή αποφλοιωμένα
- 300 ml νερό
- 1 κύβο βοδινό ή κότας1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης3-4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κ.τ.γ ζάχαρη
- Ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 250 γρ παρμεζάνα κομμάτι ή γραβιέρα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φαρδιά και χαμηλή (πλασωτέ) το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε και το σκόρδο.
Δυναμώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά να σoτιριστεί.
Αφήνουμε να θωρακιστεί καλά και σπάμε σε κομμάτια του κιμά με ένα σύρμα χειρός, δεν ανακατεύουμεσυνεχώς.
Αφήνουμε να πάρει χρώμα, αυτό θα πάρει περίπου 7-8 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί καλά.
Προσθέτουμε την τομάτα, το κον κασέ, νερό, τον κύβο, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, βάζουμε σε μέτρια ένταση την φωτιά
και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά.
Ανά διαστήματα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί νερό.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 1 λεπτό λιγότερο από ότι λέει η συσκευασία, τα σουρώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα όπου τα βράσαμε για να τα κρατήσουμε.
Όταν ο κιμάς μας είναι μελωμένος με πλούσια σάλτσα έτοιμος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Τρίβουμε τυρί στον πάτο του πιάτου, προσθέτουμε λίγα ζυμαρικά στη συνέχεια πάλι τυράκι, προσθέτουμε και άλλα ζυμαρικά και από πάνω τον κιμά.
Τέλος τρίβουμε και άλλο τυρί από πάνω και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.