Άλυτη ερώτηση: Τι κιμά να επιλέξω για τα πιο ζουμερά μπιφτέκια;
Η νοστιμιά κρύβεται σε αυτό το είδος

Η ερώτηση που χρόνια τώρα διαιωνίζει τις νοικουρές του σπιτιού είναι αν μη τι άλλο η επιλογή του κιμά. Τι κιμά λοιπόν να επιλέξω για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα; Παράλληλα δείτε «Τη γυρίζει την μπιφτέκα» η γιαγιά: Το κόλπο με το παγάκι για αφράτο κιμά
Η απάντηση βρίσκεται στο τι εσύ προτιμάς και τι αποτέλεσμα θέλεις να πετύχεις!
Επιλογές κιμά
Η κλασική επιλογή όσων αφορά τον κιμά είναι ο µοσχαρίσιος κιμάς.
Για συνταγές όπου ο κιμάς ζυμώνεται μαζί με άλλα συστατικά και πλάθεται, όπως στα μπιφτέκια, σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, ρολό κιμά, ο κατάλληλος κιμάς είναι ο λιπαρός κιμάς που προέρχεται από τη λάπα. Για αυτές τις συνταγές ιδανικά ζητάμε να περαστεί ο κιμάς δύο φορές από την μηχανή, εκτός από το κλασικό αμερικάνικο burger που είναι προτιμότερο να περαστεί μία φορά.
Στις συνταγές όπου ο κιμάς μαγειρεύεται, όπως στα μακαρόνια με κιμά, παστίτσιο, μουσακά, πίτες, γεμιστά, διάφορων ειδών μαγειρευτά (γιουβαρλάκια, γεμιστά κολοκυθάκια κ.λ.π.) ο άπαχος κιμάς που προέρχεται από το µπούτι του μοσχαριού είναι ο καταλληλότερος. Είναι κιμάς με το λιγότερο ποσοστό λίπους και μπορεί να περαστεί δύο ή και μία φορά αν το προτιμάτε.
Ο χοιρινός κιµάς είναι οικονοµικότερος σε σχέση με τον μοσχαρίσιο. Έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση. Μπορεί να συνδυαστεί με τον μοσχαρίσιο κιμά σε ποσοστό ανάλογα με την αρεσκεία του καθενός για όλες τις συνταγές με κιμά ή και σκέτος για λαχανοντολμάδες, σεφταλιές, χωριάτικα λουκάνικα κ.α.
Η χοιρινή σπάλα δίνει κιμά με μέτριο ποσοστό λίπους, ενώ ο λαιμός δίνει πιο λιπαρό κιμά. Το ποσοστό λίπους και το πόσες φορές θα περαστεί ο κιμάς εξαρτάται από την συνταγή που θα μαγειρέψετε.
Για πιο light συνταγές με κιμά, ο κιµάς από κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι ιδανική επιλογή.
Το άπαχο φιλέτο του στήθους δίνει κιμά ιδανικό για συνταγές με λίγες θερμίδες, ενώ ο κιμάς από μπούτι και στήθος μας δίνει πιο ζουμερό κιμά. Δεν χρειάζεται να περαστεί δύο φορές ο κιμάς από κοτόπουλο.
Ο κιµάς από το φιλεταρισµένο στήθος γαλοπούλας είναι τελείως άπαχος και ιδανικός για όλες τις συνταγές.
Οι κιμάδες των πουλερικών μπορούν να αντικαταστήσουν τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά σε όλες τις συνταγές για πιο light αποτέλεσμα.
Ο αρνίσιος κιµάς έχει χαρακτηριστικό και έντονο άρωμα και έχει φανατικούς οπαδούς. Μπορεί να συνδυαστεί με μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά για εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ιδιαίτερες συνταγές. Λιπαρό κιμά μας δίνει η σπάλα του αρνιού ενώ αν θέλουμε με λιγότερο λίπος κιμά προτιμότερο είναι το μπούτι.
Ο αρνίσιος και ο πρόβειος κιμάς πρέπει να είναι περασμένοι δύο φορές από τη μηχανή.
Οι κιμάδες από αμνοερίφια συμμετέχουν σε μείγματα για κεφτέδες, κεμπάπ, μπιφτέκια, γενικώς για παρασκευές που γίνονται ψητές. Δεν ενδείκνυνται για μπολονέζ και γενικά μαγειρευτά φαγητά.
Ο βουβαλίσιος κιμάς έχει λιγότερο λίπος από το μοσχάρι και βαθιά, μεστή γεύση. Προέρχεται κυρίως από το μπούτι ή τη σπάλα και πρέπει να περαστεί δύο φορές από τη μηχανή. Είναι ιδανικός για όλες τις συνταγές με κιμά.