Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2025

Τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια: Το μυστικό κρύβεται στον κιμά - Αυτό είναι το υλικό που κάνει τη διαφορά

Λουκούμι κάθε μπουκιά

28 Οκτωβρίου 2024 23:12
Τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια: Το μυστικό κρύβεται στον κιμά - Αυτό είναι το υλικό που κάνει τη διαφορά
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Τα μπιφτέκια είναι ένα από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά πιάτα. Μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που γυρνούσαμε από το σχολείο πεινασμένοι και ρωτούσαμε με το που περνούσαμε το κατώφλι του σπιτιού «Μαμά, τι φαγητό έχουμε σήμερα;». Αν και οι περισσότεροι το θεωρούν εύκολο είναι δύσκολο να πετύχουμε το αφράτο αυτό αποτέλεσμα των μαμαδίστικων μπιφτεκιών. Θα σας εκμυστηρευτώ το μυστικό για να τα πετύχετε. Με την ευκαιρία δείτε Μαμαδίστικα «φουρνιστά» μπιφτέκια λαχανικών με πατάτες: Γεύση που θα σε τρελάνει

Τι βάζουμε αντί για ψωμί

Αν δεν έχουμε μπαγιάτικο ψωμί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά (ή παξιμάδι) τριμμένη. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω στο μείγμα για να μην είναι πολύ στεγνό. Όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια με κιμά από κοτόπουλο, προτιμάμε τη φρυγανιά, γιατί ο εν λόγω κιμάς είναι πιο «αλοιφοειδής» και η φρυγανιά τον συγκρατεί καλύτερα. Αντί για ψωμί ή φρυγανιά μπορούμε να βάλουμε:

Πλιγούρι, το οποίο μουλιάζουμε καλά σε βραστό νερό.

Τα πιο νόστιμα και αφράτα μπιφτέκια: Το μυστικό κρύβεται στον κιμά - Αυτό είναι το υλικό που κάνει τη διαφορά

Πώς θα γίνει αφράτο το μείγμα

Για να γίνουν ζουμερά τα μπιφτέκια, πρέπει το μείγμα που θα φτιάξουμε να είναι αφράτο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε πολύ υδαρές. Πρέπει γενικά να γνωρίζουμε πως το αφράτον του μείγματος έχει να κάνει (και) με το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς. Αν φτιάξουμε μπιφτέκια με λιγότερο λιπαρό κιμά, θα χρειαστεί να προσθέσουμε υλικά που θα αφρατέψουν το μείγμα . Αυτό ισχύει και αν χρησιμοποιήσουμε φρυγανιά τριμμένη (αντί για ψωμί μουσκεμένο), καθώς έτσι το μείγμα θα γίνει πιο σφιχτό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να διαλέξουμε έναν ή συνδυασμό ορισμένων από τους τρόπους που ακολουθούν και να τον εφαρμόσουμε στις δικές μας παρασκευές.

  • Κατά το ζύμωμα του μείγματος, λοιπόν, βοηθάει ιδιαίτερα αν βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, μπίρα ή ελαιόλαδο.
  • Η σόδα (το αναψυκτικό) ή το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό και το μπέικιν πάουντερ θεωρείται ότι αφρατεύουν το κιμαδένιο μείγμα. 1/2 φλιτζ. τσαγιού ή 1/2 κουτ. γλυκού, αντίστοιχα, σε 1/2 κιλό κιμά αρκούν.
  • Ιδιαίτερα ωφέλιμα για το αφράτεμα των μπιφτεκιών είναι το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα μαζί με τα υγρά τους (για 1 κιλό κιμά, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 2 μέτριες ντομάτες είναι αρκετά).
  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λιπαρή ουσία αλλά ούτε ψωμί ή φρυγανιά, τότε ρίχνουμε τον μοσχαρίσιο κιμά στον πολυκόφτη με τα μαχαίρια μαζί με 2 – 3 παγάκια και τον «χτυπάμε» για 3 – 4 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσει και να «σπάσουν» οι ίνες του.
  • Αν έχουμε προσθέσει περισσότερα υγρά απ’ ό,τι πρέπει και το μείγμα δεν πλάθεται, τότε «διορθώνουμε» το μείγμα προσθέτοντας λίγη φρυγανιά.
 

Συνταγές

Share