Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2025

Πεντανόστιμη: Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Ιδανική και για πρωινό

17 Φεβρουαρίου 2025 09:02
Πεντανόστιμη: Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνταγή για χωριάτικη τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο που μένει τραγανό για μέρες και όλα τα μυστικά της παραδοσιακής τυρόπιτας για το σχολικό κολατσιό, την παραλία ή το κολατσιό στη δουλειά.

Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Πεντανόστιμη: Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Υλικά

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
  • 2μιση φλιτζανάκια του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
  • 1μιση ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 400 γραμμάρια φέτα
  • 100 γραμμάρια τριμμένο κεφαλοτύρι
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό

Για το άλειμμα

1 ποτηράκι περίπου ελαιόλαδο

Για το άνοιγμα των φύλλων

Λίγο αλεύρι νισεστέ

Μία τυρόπιτα εκτός από μία νόστιμη και χορταστική επιλογή είναι και ένα εύκολο φαγητό όσων αφορά το κολατσιό. Μπορείς να την βάλεις σε τάπερ και να την πάρεις μαζί σου από το σχολείο και τη δουλειά, μέχρι την παραλία και το πικνίκ. Κι αν ψάχνατε συνταγή για τραγανή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας σε φόρμα του κέικ, σας έχουμε την καλύτερη.

Πεντανόστιμη: Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Εκτέλεση για την τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Αρχικά σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι, το ελαιόλαδο και λίγο λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας παράλληλα. Σταματάμε να προσθέτουμε νερό όταν πάρουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά και έπειτα την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο και τοποθετούμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο. Με τα πρώτα 6 μπαλάκια και με τη βοήθεια του νισεστέ, ανοίγουμε το κάτω φύλλο της πίτας, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Μόνο το τελευταίο φύλλο δε λαδώνουμε.

Τοποθετούμε το φύλλο στο ταψί με τις άκρες του να προεξέχουν. Έπειτα ανακατεύουμε την θρυμματισμένη φέτα και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε το αυγό με το στραγγιστό γιαούρτι.

Προσθέτουμε το μείγμα με τη φέτα στο ταψί και από πάνω περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα του αυγού. Ανοίγουμε και τα άλλα 6 φυλλαράκια με τον τρόπο που ανοίξαμε τα πρώτα και τα κάνουμε ένα μεγάλο φύλλο που το βάζουμε για να κλείσουμε τη πίτα.

Κόβουμε το ζυμάρι που προεξέχει και το στρώνουμε γύρω γύρω από τη πίτα. Λαδώνουμε τη πίτα, τη χαράζουμε και την ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα στις αντιστάσεις.

Πεντανόστιμη: Τυρόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο

Αντί για τριμμένο κεφαλοτύρι μπορούμε να βάλουμε τριμμένη γκούντα. Μπορούμε να αλείψουμε τα φύλλα και με ηλιέλαιο ή λιωμένο βούτυρο.

 

Συνταγές

Share