Εύκολη συνταγή: Σπιτική πραλίνα χωρίς ζάχαρη με 4 υλικά
Θα σας τρέχουν τα σάλια

Συνταγή για πραλίνα φουντουκιού χωρίς ίχνος ζάχαρης, με βασιλικούς χουρμάδες κι άλλα 3 οικονομικά υλικά από τον Δημήτρη Μιχαηλίδη. Για να την αλείφουμε πάνω σε φρυγανιές και ψωμί, να την βάζουμε στα γλυκά μας ή να την τρώμε με το κουτάλι χωρίς τύψεις.
Εύκολη, σπιτική πραλίνα χωρίς ζάχαρη με 4 υλικά
Υλικά
- χουρμάδες 200 γραμμάρια βασιλικοί
- φουντουκι 200 γραμμάρια ψημένα
- κακαο 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες άγλυκο
- Γάλα φρέσκο 230 ml light
Ποιος σας είπε ότι η πραλίνα φουντουκιού δεν μπορεί να είναι χωρίς ενοχές; Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης προσπαθεί μέσα από τις συνταγές του να προωθήσει τη νοστιμιά αλλά και την καλή διατροφή και μας συστήνει μία εύκολη και οικονομική συνταγή για πραλίνα φουντουκιού, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει την κλασική με την ζάχαρη.
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 10′. Αλέθουμε στο multi τα φουντούκια μέχρι να γίνουν πραλίνα. Προσθέτουμε το γάλα, το κακάο και τους βασιλικούς χουρμάδες αφού πρώτα αφαιρέσουμε τη φλούδα και το κουκούτσι τους. Αλέθουμε όλα τα υλικά μαζί και διατηρούμε την πραλίνα σε ένα βάζο στο ψυγείο. Διατηρείται για περίπου 15-20 μέρες.
Πηγή: daddy-cool.gr
3 συνταγές ιδανικές για... τσίκνισμα
Η Τσικνοπέμπτη είναι η απόλυτη γιορτή για τους λάτρεις του καλού φαγητού, μια μέρα γεμάτη λαχταριστές μυρωδιές, ζουμερά κρέατα και γλέντι μέχρι τελικής πτώσης! Αν και ο καιρός μάλλον δεν θα μας κάνει τη χάρη να είναι ηλιόλουστος, τίποτα δεν μπορεί να μας χαλάσει το κέφι.
Υπάρχουν λύσεις για να απολαύσεις την ημέρα όπως της αξίζει, χωρίς να χάσεις ούτε στιγμή από τη μαγεία της. Σου έχουμε τρεις ακαταμάχητες συνταγές της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που θα μετατρέψουν την κουζίνα σου σε ένα μικρό... ψητοπωλείο.
Δείτε επίσης μία συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα
- Χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα με bbq sauce
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινά παϊδάκια
Για τη μαρινάδα
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. κέτσαπ
- 1 κ.σ. σόγια sauce
- 2 κ.σ. άσπρο ξύδι ή ριζόξυδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- μπόλικο πιπέρι
Για τη bbq sauce
- 2 κ.σ. σπορέλαιο
- 1/2 μικρό κρεμμύδι
- 3 σκ. σκόρδο
- 1 ¼ φλ. κέτσαπ
- 1/3 φλ. νερό
- 1 κ.σ. worcestershire sauce
- 2 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μελάσα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. ξίδι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας για τα χοιρινά παϊδάκια σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε και αλείφουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 4 ώρες.
Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 ºC. Βάζουμε σχάρα μέσα σε ταψί και τοποθετούμε το κρέας έτσι ώστε να είναι το κρέας από πάνω και τα κόκκαλα από κάτω. Ψήνουμε για 10 λεπτά, αλείφουμε με τη bbq σως, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10λεπτά και αλείφουμε ξανά.
Στο τέλος ανάβουμε το grill για 2-3 λεπτά για να καραμελώσει η επιφάνεια. Βάζουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 4-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο ή όλοκληρο και το αφήνουμε για 1 λεπτό στο λάδι, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα.
- Συγκλονιστικά αρνίσια κεμπάπ
Για το κεμπάπ
- 500 γρ. αρνίσιος κιμάς
- 200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
- 2 σκελ. σκόρδο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για την γαρνιτούρα
- Ντομάτα
- Πιπεριά κέρατο πράσινη
- 1 κρεμμύδι
- 3 κ.σ. μαϊντανό
- 1 κ.γ. σουμάκ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους. Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο και τις πιπεριές και τα ψιλοκόβουμε μέχρι να γίνουν αλοιφή. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και προσθέτουμε το μείγμα με τις πιπεριές και το σκόρδο.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα καρυκεύματα. Ζυμώνουμε αρκετή ώρα τον κιμά. Ο κιμάς είναι έτοιμος όταν πιάνοντάς τον με τα δάχτυλα αρχίσει να κολλάει (περίπου 10΄ ζύμωμα).
Σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει ώστε να πλάθεται. Παίρνουμε πλακέ σούβλες για κεμπάμπ και τις «ντύνουμε» με το μείγμα. Ψήνουμε στη σχάρα για 7΄-8΄ από κάθε πλευρά.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες. Το πασπαλίζουμε με σουμάκ και ανακατεύουμε. Κόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε παχιές φέτες και τα βάζουμε σε ταψί ή στη σχάρα.
Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Φρυγαδέλι
Για τα φρυγαδέλια
- 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 αρνίσια μπόλια (μεγάλη)
- 1 αρνίσιο συκώτι
- 4 σκελ. σκόρδο τριμμένο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το συκώτι σε μικρά κομματάκια και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ζεματάμε την μπόλια σε ζεστό νερό για να ανοίξει και την απλώνουμε σε πάγκο.
Διαβάστε επίσης: Καμία και σήμερα: Οι 4 αυθεντικές αθηναϊκές ταβέρνες για να γιορτάσετε την Τσικνοπέμπτη
Αφαιρούμε και πετάμε τα σκληρά, χοντρά μέρη της μπόλιας. Κόβουμε με μαχαίρι την μπόλια σε μακρόστενα κομματάκια για τα φρυγαδέλια μας. Τοποθετούμε σε κάθε κομμάτι μπόλιας από 1 κ.γλ. γέμιση κατά μήκος και δίνουμε σχήμα μακρόστενο στα φρυγαδέλια. Τα τυλίγουμε. Αφού τα φτιάξουμε όλα, σε τηγάνι τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα σβήνουμε με λεμόνι.
Πηγή: argiro.gr.