Αυθεντική μπλατσάρα από την Ήπειρο!
Μια παραδοσιακή συνταγή!
Το Athensmagazine.gr σας βρήκε την παραδοσιακή συνταγή από την Ήπειρο για την πιο νόστιμη πίτα! Σήμερα θα φτιάξετε την μπλατσάρα που είναι πιο νόστιμη και εύκολη πίτα! Σας προτείνουμε ακόμα: πίτα με γιαούρτι και σουσάμι!
ΥΛΙΚΑ
700γρ. χόρτα Ηπειρώτικα
250 γραμμάρια περίπου καλαμποκάλευρο
1-2 αυγά
400 γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
1 κεσεδάκι γιαούρτι
Λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
Νερό χλιαρό, όσο πάρει
Βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα χόρτα, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια λεκάνη, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα ψιλοκομμένα, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο, το λάδι και την φέτα. Αν το τυρί είναι πολύ αλμυρό, δε ρίχνουμε αλάτι. Σε αντίθετη περίπτωση προσθέτουμε λίγοι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να δέσει και ετοιμάζουμε το κουρκούτι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο, το αυγό, το γιαούρτι, αλάτι, μπέικιν, λίγο λάδι και λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά). Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, τόσο ώστε να γίνει ένας χυλός σφιχτός που να στρώνεται.
Αλείφουμε καλά το ταψάκι μας με αρκετό βούτυρο. Απλώνουμε κάτω το μισό κουρκούτι ενώ καλύπτουμε και τα πλαϊνά του ταψιού μας προκειμένου να πάει παντού. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα χόρτα μας ομοιόμορφα και τα πατάμε ελαφρώς. Στο υπόλοιπο κουρκούτι ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό να γίνει λίγο πιο αραιό και το στρώνουμε πάνω από τα χόρτα, να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνειά τους. Τέλος, περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, ώσπου να ροδίσει.
Απλή και πεντανόστιμη Καλοκαιρινή πίτα με λαχανικά!
Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα μιας νοικοκυράς είναι όταν φρούτα και λαχανικά έχουν αρχίσει και ωριμάζουν στο ψυγείο αρκετά και δε θέλει να τα πετάξει… Άλλη μια εύκολη αλμυρή γιαουρτόπιτα που σας σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πιο κάτω θα φτιάξουμε μια ελαφριά και εύκολη πίτα με καλοκαιρινά λαχανικά, που ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του.
Υλικά:
Χυλός από αλεύρι ( χυλός τύπου λουκουμάδων )
1 κ.σ. Μαγιά
Νερό, αλάτι, ζάχαρη
Γέμιση
2-3 καρότα τριμμένα
2-3 κολοκυθάκια τριμμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 πιπεριά κόκκινη τριμμένη
1 πιπεριά πράσινη τριμμένη
1 πιπεριά πορτοκαλί τριμμένη
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
λάδι
αλάτι, πιπέρι, παπαρουνόσπορο
Τριμμένη παρμεζάνα ( προαιρετικά )
Εκτέλεση:
Λαδώνω και αλευρώνω ελαφρώς ένα ταψί μετρίου μεγέθους. Σε μια λεκάνη ετοιμάζω το χυλό ως εξής:Ρίχνω το αλεύρι και τη μαγιά ( την οποία έχω λιώσει σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό με 1/2 κ.γ. ζάχαρη ). Προσθέτω σταδιακά χλιαρό και λίγο αλάτι, σε τέτοια ποσότητα ώστε στο τέλος να έχω ένα πηχτό χυλό όπως αυτόν για λουκουμάδες. Αφήνω τη λεκάνη με το χυλό να .
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω ελάχιστο λάδι και όλα τα λαχανικά τριμμένα και τα αφήνω να μαραθούν μέχρι να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Προσθέτω αλάτι, πιπέρι και παπαρουνόσπορο.
Στη συνέχεια στο ταψί που έχω λαδώσει ρίχνω τα 2/3 του χυλού και απλώνω ομοιόμορφα να πάει παντού. Από πάνω καλύπτω με το μίγμα λαχανικών. Στο τέλος ολοκληρώνω την πίτα μου ρίχνωντας τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τα λαχανικά σε τυχαία σημεία του ταψιού. Ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά. Η πίτα σερβίρεται κρύα με συνοδεία σαλάτας εποχής.
Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:
Έβαλε σπαγγέτι σε μια φόρμα για μάφιν - Δείτε τι έφτιαξε!
Γεμιστές πατάτες με τυριά και μπέικον!
Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr